Hett ämne!

Hästraser! Såg att JonnaNS på bilddagboken gjort ett inlägg om att ngn hade tolkat henne som att hon inte gillar travare vilket inte stämmer måste jag bara klargöra! men tänkte att jupp, nu tar jag upp detta på bloggen. Okej, min syn på detta med raser!

Fakta om olika ras grupper:

-En travare eller varmblodig travare är en häst som  är avlad för att springa, och muskelaturen är pilformad för att kunna starta snabbt och springa i höga hastigheter. Används till trav.

-Ett kallblod Tex: nordsvensk brukshäst har mer runda muskler och är avlad för att kunna ta tungt arbete under lång tid. Alltså allt annat än en varmblodig travare. Användes förr till plöjning, didag är dom utmärkta körhästar.

-Fullblod har också pilformade muskler för att kunna springa fort! Dom och andra sidan har en annan rygg vilket gör dom mycket rörliga och kan sätt undersig lättare och ta galopp bättre än tex: en varmblodig travare. Dom används till Galopp.

Trots deras egna rasegenskaper passar vilket häst som hällst till ridning, nh och trickträning eller vad man vill. De krävs bara mer eller mindre tid, pengar och envishet.

-En travare är ofta en dyr häst i drift då dem, likväl som fullblodet brukar vara svårtfödda och ha dåliga hovar.
i det vilda finns inga hästar med dålighovkvalitét för en häst som har ont sackar efter och blir tagen av rovdjuren och dom "frisk" hästarna kan springa ifrån rovdjuren. Dagens tamhäst avlas efter kapacitet eller exteriör, alltså finns det många hästar med dålig hovkvalitét vilket är vanligt hos den varmblodiga travaren då dem avlas för att prestera på travbanorna.

-Kallbloden lagrar sin energi bättre för att orka hålla ut länge och därför kräver dom lite mat och har väldigt bra hovkvalitét för att förr ville man ha en häst som höll länge då det var dyrt att köpa en häst och hästen var det som drev grården och jordbruket, det fanns ju inga maskiner då så Kallbloden i allmänhet har bra hovkvalitét för att hålla.

-Fullbloden är också väldigt svårfödda då dem har bra ämnesomsättning för att snabbt få i sig mycket energi för att snabbt kunna springa. De är liksom den varmblodiga travaren dålig hovkvalitét då dem också avlas för att prestera och då går man på kapacitet inte hovkvalitét.

men jag själv anser att alla hästar kan användas inom alla användningsområden, dock kräver det som sagt mer tid, pengar och envishet för vissa radser. Sen finns det ju undantag inom raser också, alla är vi inte likadana.

Bild på en varmblodig travare som ägs av @0tobiashaagman0 som gjort
ett redigt fint jobb med honom. Jag har själv ridit honom och det krävs endel för att han ska prestera
på samma nivå som en mer "öppen ras" som itne är ämnad för bara en sak idag.
Bild fotad av mig!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0